Dieselspecialist Joop van Zonsbeek bij Autotrack Team tijdens Dakar Rally

Als professioneel dieselservicespecialist en vrije tijds motorcoureur had Joop van Zonsbeek natuurlijk wel eens gedroomd van deelname aan de rally der rally’s: Dakar. Maar ja, tussen droom en daad staan wetten in de weg én praktische bezwaren. Dus ging Joop er vanuit dat het altijd wel een droom zou blijven. Totdat hij enige tijd geleden werd benaderd door het Autotrack team met de vraag of hij mee wilde gaan als chauffeur/monteur op de assistentietruck. Hij had niet meer dan twee minuten nodig om ‘ja’ te zeggen.

‘De assistentietruck rijdt min of meer dezelfde route als de wedstrijdwagen, met uitzondering van enkele zwaar begaanbare trajecten. Als alles goed gaat, hebben Joop en zijn team overdag weinig tot niets te doen en begint het eigenlijke werk na aankomst, aan het einde van de dag in de bivak. Dan moeten de truck en de auto weer volledig in orde worden gebracht voor de volgende dag’, aldus Joop.

Een complete garage op wielen

Het Autotrack team bestaat uit een DAF racetruck die wordt bestuurd door Fons Jans van Hamer Installatietechniek en een racewagen van Mitshubishi die wordt bestuurd door Tonny van Deijne van Deijne.nl. De assistentietruck is een 33 ton’s Ginaf 6X6 met aanhanger, compleet beladen met reserveonderdelen. ‘We hebben bijna een compleet voertuig aan onderdelen bij ons’, vertelt Joop. ‘Denk bijvoorbeeld aan binnen- en buitenspatborden, motorkappen, wielophangingen, aandrijfassen, een complete versnellingsbak, versnellingsbakonderdelen, noem maar op. Alleen de reservemotoren ontbreken, want die mogen niet worden gewisseld tijdens de rally.’

Start op 1 januari 2012

Maandag 21 november is al het materiaal van het team aan boord van een schip gebracht in de Franse Havenplaats Le Havre dat als bestemming Buenos Aires in Argentinie, waar het op 27 december wordt opgehaald door het complete Autotrackteam en naar de startplaats Mar Del Plata gebracht, voor de keuring. Vervolgens gaat de Dakar Rally op 1 januari van start om 9000 kilometer verder op 15 januari in de Peruaanse hoofdstad Lima te finishen.

 

 

 

Joop bij de testbank

Logo Parijs Dakar in Argentinie en Chilie