• Parijs Dakar 2013
  • augustus 15th, 2012
  • 0 Reacties

Ook dit jaar is ons bedrijf weer betrokken bij Dakar. Voor het team Hamer uit Apeldoorn hebben wij een aantal belangrijke zaken getest om de truck optimaal te laten functioneren in de race. De volgende onderwerpen zijn bij ons getest:

– inspuitpompen op de testbank voor controle
– compressie is gemeten
– kleppen gesteld
– turbo gedemonteerd en gecontroleerd (wordt vervangen maar gaat mee als reserve)
– naven gedemonteerd
– satelliet wielen worden gecontroleerd en weer op gebouwd

Afgelopen jaar hebben wij de naafreducties elke nacht ververst. Een goed besluit zo blijkt want zoals op bovenstaande foto’s te zien is zijn de onderdelen goed gebleven. Na een grondige reiniging kan e.e.a. gemakkelijk weer in elkaar worden gezet. Tegelijkertijd, terwijl de motor bij ons ligt, wordt er bij Hamer in Apeldoorn de cabine van de vrachtwagen hersteld. Deze was helemaal losgescheurd door de loskomende krachten. Ook de laadbak krijgt een flinke renovatie en zijn er nieuwe bladveren in de maak. Niets wordt aan het toeval overgelaten wat dat betreft.

Extra voorstellen gedaan voor de auto

Joop wordt jaar aan jaar gevraagd vanwege zijn uitstekende expertise en het vermogen om met creatieve oplossingen te komen voor complexe vraagstukken. Dit jaar heeft Joop een voorstel gedaan voor een actief stabilisatie systeem voor de Hamer auto. Tevens zijn er voorstellen gedaan voor een elektronische schakelende versnellingsbak.

“Het inbouwen van een elektronische schakelende versnellingsbak maakt het schakelen, tussen de 12 versnellingen, gemakkelijker. In de woestenij van Dakar valt het vaak niet mee om handmatig steeds goed te schakelen. Omdat dit tegenwoordig elektronisch kan heb ik een plan gemaakt om dit in te bouwen.”

Of alle plannen ook tot uitvoering zullen komen is uiteraard een financieel vraagstuk. Het bewijst echter wel dat Joop weet waar hij het over heeft en hoe hij er, met al zijn kennis, voor kan zorgen dat de zowel de auto als de chauffeur beter presteren in de race. Ondertussen krijgt Joop steeds meer vragen uit het deelnemer circuit. Zijn kunde verspreidt zich als een lopend vuurtje.

Dit jaar is o.a. al de bowler van Marc van der Heide op de testbank bij ons bedrijf geweest. Mark gaat volgend jaar deelnemen aan Dakar en wij proberen hem zo goed mogelijk te helpen. In ieder geval wensen wij iedereen alvast succes voor dit jaar en graag tot bij ons op de testbank!